For tredje år i træk vil det København Klimaministerial samle omkring 40 klimaledere og ministre fra hele verden for at fremskynde klimahandling og fremme ambitiøse resultater ved COP29. Arrangementet, der finder sted den 21.-22. marts, bygger på de forpligtelser, der blev indgået under COP28, med vægt på behovet for at omsætte retorik til konkrete handlinger. Målet er at etablere en klar kurs for COP29, som er planlagt til at finde sted i Baku, Aserbajdsjan, i november 2024. Med en historisk stærk tilstedeværelse forbereder Danmark sig på COP28, hvor Dr. Sultan Al-Jaber, COP28-præsidenten, fremhæver den historiske UAE-konsensus, der satte en klar vej for at holde målet om 1,5 grader inden for rækkevidde. Dette inkluderer banebrydende aftaler om ansvarlig overgang væk fra fossile brændstoffer, eksplicitte mål for vedvarende energi og naturbeskyttelse. Mukhtar Babayev, COP29-præsident-designet, understreger vigtigheden af globalt samarbejde og inklusivitet for at opnå meningsfulde klimahandlinger. Den danske minister Dan Jørgensen fremhæver behovet for at levere på forpligtelserne fra Dubai og skubbe for implementeringen af UAE-konsensus, samt sætte et ambitiøst mål for klimafinansiering. Det København Klimaministerial vil være en vigtig platform for at sikre, at forpligtelserne fra COP28 bliver omsat til handling frem mod COP29.
Historisk Stærk Tilstedeværelse: Danmark Forbereder sig til COP28
Danmark har historisk set haft en stærk tilstedeværelse i internationale klimaforhandlinger. Som værtsland for det kommende Copenhagen Climate Ministerial, er Danmark i centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til at drive handling mod klimaforandringer. Dette møde markerer en kritisk fase, hvor de ambitiøse mål fra COP28 skal omsættes til konkrete handlinger. Danmark, med sin stærke tradition for grøn energi og bæredygtighed, står som et forbillede i denne globale indsats.
UAE Konsensus: En Klar Vej mod 1,5 Grader
Dr. Sultan Al-Jaber, præsident for COP28, har fremhævet betydningen af UAE Konsensus, som satte en klar kurs mod at holde den globale opvarmning inden for 1,5 grader. Konsensusen inkluderede banebrydende aftaler, såsom den første enighed ved et COP-møde om en ansvarlig overgang væk fra fossile brændstoffer. Dette inkluderer også eksplicitte mål for vedvarende energikapacitet, som skal tredobles inden 2030, samt mål for at standse skovrydning inden samme år. Alle parter i konsensusen skal nu fremskynde deres arbejde for at forbedre deres nationale bestemte bidrag (NDC’er) i overensstemmelse med de forpligtelser, de har indgået.
Opbygning af Tillid og Momentum: COP29’s Mål
Mukhtar Babayev, den udpegede præsident for COP29, understreger vigtigheden af at opbygge tillid og momentum for at levere meningsfuld klimaindsats ved COP29. Han påpeger, at det kræver samarbejde fra hele det internationale samfund, i partnerskab med FN og andre internationale aktører, for at opnå vores mål i en ånd af solidaritet. Kun gennem en inkluderende COP kan vi udvikle den rette vej fremad.
Danmarks Rolle i Global Klimapolitik
Dan Jørgensen, Danmarks minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, udtaler, at COP28 nåede en historisk aftale om at overgå fra fossile brændstoffer og sætte nye ambitiøse mål for vedvarende energi og energieffektivitet. Nu er det afgørende at levere på forpligtelserne fra Dubai. Dette møde giver en tidlig mulighed for at presse på for implementeringen af UAE-konsensusen og et ambitiøst resultat på det nye mål for klimafinansiering og de NDC’er, vi skal levere i 2025.
Vigtige Emner ved Copenhagen Climate Ministerial
Copenhagen Climate Ministerial vil være første gang siden COP28 i Dubai, at klimaledere og ministre fra centrale forhandlingsgrupper mødes personligt for at diskutere emner, der er centrale for COP-processen. Mødet vil bestå af flere plenarmøder og breakout-sessioner om NDC’er, finansiering, klimatilpasning, tab og skader samt afbødning. Mødet finder sted på Marienlyst Strandhotel i den danske by Helsingør.
Finansiering: En Central Udfordring
Finansiering vil være et centralt emne ved FN’s næste klimakonference, COP29, hvor et nyt globalt mål for klimafinansiering til udviklingslande forventes at blive vedtaget. Danmarks minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, vil være vært for Copenhagen Climate Ministerial sammen med de nuværende og kommende COP-præsidenter fra De Forenede Arabiske Emirater og Aserbajdsjan. Det er afgørende, at vi får alle ombord med et retfærdigt og realistisk mål for klimafinansiering, som adresserer de reelle behov i udviklingslandene.
Ambitiøse Nationale Klimamål
Agendaen for ministermødet inkluderer også de nationale klimamål (NDC’er), som lande skal rapportere til FN senest i begyndelsen af 2025. Danmark opfordrer alle lande til at lave nye klimamål og planer, der er i tråd med COP28-aftalen om global overgang væk fra fossile brændstoffer i energisystemer, tredobling af vedvarende energi og en fordobling af den årlige forbedring i energieffektivitet frem til 2030.
Ofte Stillede Spørgsmål
Hvilke lande deltager i Copenhagen Climate Ministerial?
- Omkring 40 klimaledere og ministre fra hele verden deltager.
- Repræsentanter fra centrale forhandlingsgrupper vil være til stede.
- Fokus på globalt samarbejde og inklusivitet.
Hvad er de primære mål for COP29?
- At etablere en klar kurs for COP29 i Baku, Aserbajdsjan.
- At vedtage et nyt globalt mål for klimafinansiering til udviklingslande.
- At sikre implementeringen af COP28-forpligtelserne.
Hvilke emner vil blive diskuteret ved ministermødet?
- Implementering af COP28-forpligtelser.
- Finansiering, klimatilpasning, tab og skader, og afbødning.
- Opdatering af nationale klimamål (NDC’er).
Hvordan bidrager Danmark til den globale klimadagsorden?
- Vært for Copenhagen Climate Ministerial.
- Fremmer ambitiøse mål for vedvarende energi og energieffektivitet.
- Støtter udviklingslandene i at øge deres grønne ambitioner.
Konklusion
Copenhagen Climate Ministerial er et kritisk skridt i at sikre, at de forpligtelser, der blev indgået ved COP28, omsættes til handlingsrettede skridt frem mod COP29. Fokus på implementering, finansiering og ambitiøse NDC’er understreger både hastigheden og kompleksiteten af den globale klimakamp. Ved at samle klimaministre og ledere fra hele verden, sætter mødet scenen for en inkluderende og effektiv fremgang mod en bæredygtig fremtid.
Fællesskaber, Konkurrenter og Brugere
Det globale klimafællesskab spiller en afgørende rolle i gennemførelsen af de mål, der blev fastsat på COP28. Med omkring 40 klimaministre og ledere til stede, repræsenterer ministermødet en bred vifte af interesser og perspektiver. Disse deltagere kommer fra forskellige sektorer, herunder regeringer, NGO’er og private virksomheder, og de arbejder alle mod fælles mål om at bekæmpe klimaforandringer.
Konkurrence blandt lande om at lede inden for vedvarende energi og energieffektivitet er intensiveret efter COP28. Ifølge en rapport fra State of Green forventes det, at lande, der investerer i vedvarende energikapacitet, vil se en stigning på op til 30% i deres energisektor inden 2030.
Brugerne af de politikker, der diskuteres, er de globale borgere, især dem i udviklingslande, som vil drage fordel af forbedret klimaindsats og finansiering. En undersøgelse viser, at 70% af de adspurgte borgere i udviklingslande mener, at klimaindsats skal prioriteres højere i deres nationale politikker.
Copenhagen Climate Ministerial er et kritisk skridt i at sikre, at de forpligtelser, der blev indgået ved COP28, bliver omsat til konkrete handlinger frem mod COP29. Fokus på implementering, finansiering og ambitiøse NDC’er understreger både hastigheden og kompleksiteten af den globale klimakamp.
Vigtige Indsigter:
- Deltagere: Cirka 40 klimaministre og ledere fra hele verden.
- Datoer: 21-22 marts 2024.
- Placering: Marienlyst Strandhotel i Helsingør, Danmark.
- Vigtige Emner: Implementering af COP28-forpligtelser, NDC’er, finansiering, klimatilpasning, tab & skade og afbødning.
- COP28 Resultater: Historisk aftale om at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer, tredobling af vedvarende energikapacitet inden 2030, og stoppe afskovning inden 2030.
- COP29 Mål: Etablere en klar kurs for COP29, herunder et nyt globalt mål for klimafinansiering for udviklingslande.