Danmarks Klimapolitikker og Fremskridt mod Net-Zero: En Overblik over 2024

Danmark fortsætter med at tage ambitiøse skridt mod en grøn fremtid, som det fremgår af den seneste årlige rapport om grøn omstilling. Rapporten, der er udgivet af CPH Post, evaluerer landets klimapolitikker og fremskridt mod emissionsmålene, og viser, hvordan forskellige sektorer bidrager til Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Centralt […]
CTA - Giv et træ i gave
Plant et træ

GIV ET TRÆ I GAVE

Du kan nemt og enkelt give et eller flere træer i gave. Du skriver blot navnet på vedkommende der skal modtage gaven i feltet “yderligere information” ved kassen lige inden du betaler. Så sørger vi for, at der bliver sendt et certifikat direkte på mail, som kan printes og gives som gave.

GIV ET TRÆ I GAVE

Danmark fortsætter med at tage ambitiøse skridt mod en grøn fremtid, som det fremgår af den seneste årlige rapport om grøn omstilling. Rapporten, der er udgivet af CPH Post, evaluerer landets klimapolitikker og fremskridt mod emissionsmålene, og viser, hvordan forskellige sektorer bidrager til Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Centralt i denne indsats er den historiske ‘grønne trepartsaftale’, der sigter mod at reducere emissioner fra landbruget, udfasningen af kul og naturgas til energi, og en storskalasatsning på vindenergi. Med lanceringen af den største offshore vindenergiudbygning i dansk historie, der omfatter 6 GW fordelt på seks vindmølleparker, er Danmark godt på vej mod sine mål. Desuden har regeringen godkendt betydelige investeringer i elnettet og fremtidssikring af forbindelserne til Sverige. Rapporten fremhæver også vigtige projekter inden for kulstoffangst og -lagring, som forventes at reducere CO2-udledningen med millioner af tons årligt fra 2029. Med en stærk forpligtelse til Power-to-X-teknologier og produktion af grøn brint, viser Danmark vejen mod en bæredygtig fremtid, samtidig med at det sætter nye klimamål for 2035 og understøtter EU’s mål om mindst 90 procents reduktion i 2040.






Denmark’s Climate Policies and Latest Progress to Net Zero

Danmarks Grønne Omstilling og Klimapolitikker

Danmark har offentliggjort sin årlige rapport om grøn omstilling, der evaluerer landets nationale klimapolitikker, aftaler og fremskridt sektor for sektor, og hvorvidt de muliggør opnåelsen af landets emissionsmål. Klimaprogrammet 2024 (KP24) dækker de centrale søjler i Danmarks grønne omstilling, herunder den historiske ‘grønne trepartsaftale’ for at reducere landbrugets emissioner, udfasningen af kul og naturgas som energikilder til fjernvarme og elektricitet, vindenergi-boomet, dieselafgiften og planerne for storskala kulstoffangst og lagringsprojekter.

Grønne Løfter og Resultater

Det seneste år har set lanceringen af den største offshore vindkraftforsyning i dansk historie: 6 GW fordelt på 6 offshore vindmølleparker. Ifølge rapporten vil hver GW kunne forsyne det årlige elforbrug svarende til 1 million danske eller europæiske husstande. I 2023 blev der også indgået en aftale om at udvide størrelsesgrænsen for landbaserede vind- og solparker samt øge kompensationsbetalingerne til de lokale, der påvirkes af disse ombygninger.

Kulstoffangst og Lagring

En række kulstoffangst og lagringsprojekter (CCS) er også blevet igangsat, herunder et projekt til at fange og lagre emissioner fra kraftvarmeværker (CHP) i Avedøre og Kalundborg, som bruges til at producere energi til opvarmning. Når projektet er fuldt operationelt, forventes det at have en lagringskapacitet på 430.000 tons CO2 årligt fra 2026 – svarende til over 995.000 tønder olie. Opvarmning er en af de mest energiintensive sektorer, og afkarbonisering af denne har været en stor prioritet for Danmark siden oliekrisen i 1970’erne.

Transportsektoren

Inden for vejtransport har Danmark indgået aftale om at hæve dieselafgiften den 1. januar 2025 fra 3,55 øre til 62,5 øre pr. liter. Den danske regering oplyser, at den har godkendt investeringer for DKK 9 milliarder i det nationale elnet og fremtidssikring af forbindelsen mellem Danmark og Sverige. KP24 er optimistisk omkring Danmarks spirende projekter inden for Power-to-X, hvor overskydende grøn energi, for eksempel fra vindmølleparker, omdannes og lagres til senere forbrug.

Fremtidige Klimamål

Danmark følger sin egen nationale Klimalov i stedet for EU’s klimalovgivning til at styre sin emissionspolitik. Under Klimaloven fra 2020 søger Danmark at opnå en 70 procents reduktion i CO2-udledninger inden 2030, mens målet under EU’s klimalov er 55 procent. Klimaloven kræver også, at der skal fastsættes et nyt tiårigt klimamål hvert femte år, som “ikke må være mindre ambitiøst end det senest fastsatte mål”. Et nyt mål frem mod 2035 er derfor planlagt til næste år.

Hyppigt Stillede Spørgsmål

Hvad er Danmarks emissionsreduktionsmål?

  • Danmark sigter mod en 70 procent reduktion i CO2-udledninger inden 2030.
  • Dette mål er mere ambitiøst end EU’s mål på 55 procent.

Hvordan bidrager offshore vindkraft til Danmarks klimamål?

  • Danmark har lanceret 6 GW offshore vindkraft, der kan forsyne 1 million husstande pr. GW.
  • Disse projekter er en del af landets strategi for at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer.

Hvad er kulstoffangst og lagring?

  • CCS-projekter fanger CO2-udledninger fra industrielle kilder og lagrer dem underjordisk.
  • Danmark har projekter, der forventes at lagre 430.000 tons CO2 årligt fra 2026.

Hvordan påvirker dieselafgiftsforhøjelsen transportsektoren?

  • Dieselafgiften stiger til 62,5 øre pr. liter fra 2025.
  • Dette er en del af strategien for at reducere udledninger fra vejtransport.

Hvad er Power-to-X, og hvordan anvendes det?

  • Power-to-X omdanner overskydende grøn energi til andre energiformer.
  • Det kan bruges til at producere grøn brint via elektrolyse.

Hvordan sikrer Danmark fremtidige klimamål?

  • Klimaloven kræver, at nye mål fastsættes hvert femte år.
  • Der er støtte til et EU-klimamål på mindst 90 procent inden 2040.







Danmarks Klimapolitikker og Seneste Fremskridt mod Netto-nul

Samfund, Konkurrenter og Brugere

Danmarks ambitiøse klimapolitikker påvirker forskellige samfundsgrupper, herunder landmænd, energiproducenter og almindelige borgere. De grønne initiativer har vundet bred opbakning blandt miljøforkæmpere, men har også mødt modstand fra visse landbrugs- og industriinteresser, der frygter økonomiske konsekvenser.

Konkurrencen på det grønne energimarked er intensiveret med lande som Tyskland og Holland, der også investerer kraftigt i vedvarende energi. Ifølge IRENA har Danmark en førende position inden for offshore vindenergi, men skal fortsat innovere for at bevare sin konkurrenceevne.

Brugere af vedvarende energi, såsom danske husstande og virksomheder, drager fordel af lavere energipriser og en mere bæredygtig energikilde. En undersøgelse viste, at 75% af de danske borgere støtter overgangen til vedvarende energi, hvilket afspejler en stærk offentlig vilje til at tackle klimaforandringerne.

“Danmarks engagement i vedvarende energi og CO2-reduktion er et eksempel til efterfølgelse for resten af verden,” udtalte en analytiker fra International Energy Agency.

Konklusion

Danmark står som et forbillede i den globale kamp mod klimaforandringer. Med ambitiøse mål og stærke politiske tiltag er landet godt på vej til at opnå en 70% reduktion i CO2-udledninger inden 2030. Det er afgørende, at Danmark fortsætter med at innovere og samarbejde med internationale partnere for at sikre en bæredygtig fremtid. Vi opfordrer alle til at støtte og deltage i denne grønne omstilling for at beskytte vores planet.

Udgivet den: 7. oktober 2024

Kilde: CPH Post


Klimaberegner

Gør en forskel i dag

(Engangsbeløb)

træ(er)

20 DKK

2,9 m² skov

100 kg CO2 mindre over tid

Plant nu

PLANT ÉN GANG

Klimaberegner

Gør en forskel i dag

(Engangsbeløb)

træ(er)

20 DKK

2,9 m² skov

100 kg CO2 mindre over tid

Plant nu

GØR EN FORSKEL PLANT ET TRÆ I DAG

HVAD ER INKLUDERET I PRISEN

Nye træer plantes (1 træ for hver 20 kroner)
Effektiv optagelse af CO2
Alle træer plantes i Danmark
Medvirken til beskyttelse af vandløb
Certifikat for plantningen – sendes på mail
Du er med til at gøre en forskel

PLANT HVER MÅNED

Klimaberegner

Gør en forskel i dag

(Hver måned)

træ(er) abonnement

20 DKK/måned

2,9 m² skov

100 kg CO2 mindre over tid

Plant nu med abonnement

Lyst til at vide endnu mere?